Självskattning av kunskap

När ett nytt kunskapsområde introduceras är det viktigt att skapa sammanhang och förförståelse. Förförståelse handlar om att ge möjlighet att skapa ny kunskap genom att bygga på det eleverna redan vet och har erfarenhet av.
(Mer om förförståelse: SPSM)

Ett sätt att jobba med förförståelse är att låta eleverna skatta hur långt de har kommit i sin kunskapsutveckling i ämnet. Det har skollogoped Ida Rosqvist infört på sin skola i Malmö. Här är ett exempel där eleverna introducerats till ämnet vatten genom en självskattning av vilka begrepp de redan kan inom ämnet.

självskattningLäs mer om hur skollogopederna i Malmö jobbar här.

Den här övningen handlar inte om rätt eller fel, att kunna eller inte kunna, utan om att få insikt om hur djup kunskapen är just nu. Det blir tydligt vilka begrepp eleverna behöver träna på och pedagoger och elever får ett gemensamt fokus. Sen kan eleverna få göra en ny självskattning när de haft några lektioner i ämnet för att se om några bilder har förflyttats åt höger.

självskattning2.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Create a website or blog at WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: