Läsinsats – jobba med språkljuden

I de flesta klassrum på en lågstadieskola finns alfabetet med en bild för varje bokstav, t.ex. A för apa, B för boll, C för cykel, o.s.v. Syftet är att eleverna ska lära sig koppla samman varje bokstav med ett ord som börjar med den bokstaven, men det är mer komplicerat än man kan tro!

Vi tittar på exemplet I för igelkott. Eleven måste först och främst veta och komma ihåg vilket ord bilden avser – att djuret på bilden heter igelkott. Detta är särskilt svårt på en skola där de flesta barn inte har svenska som sitt starkaste språk. Eleven måste också förstå att ord är uppbyggda av språkljud och kunna höra vilket språkljud som kommer först i ordet igelkott. Till sist ska eleven kunna koppla ihop det första språkljudet i ordet till bokstaven I.

På Långmosseskolan används det så kallade Praxisalfabetet i allt fler klasser som ett alternativ eller ett komplement till det traditionella alfabetet. Praxisalfabetet fokuserar inte på bokstäverna, utan på språkljuden. Bilderna ger en artikulatorisk anvisning till hur de olika språkljuden låter och görs: bilden för A är en krokodil som gapar stort och säger ”aaa” och bilden för B är spöke som säger ”bbb” när det skräms. Barnen kopplar helt enkelt ett ljud till varje bild och behöver därför inte tänka i lika många led som med det traditionella alfabetet. Bokstäverna lär de sig på köpet då de finns med i ett hörn på bilderna. (Bokstäver som inte har ett eget språkljud finns inte representerade i Praxisalfabetet, t.ex. C som uttalas som pistolljudet K eller ormljudet S.)

praxis.JPG

A: Krokodilen gapar och säger ”aaa”
B: Spöket säger inte bu utan ”bbb”
D: Kranen som droppar låter ”d d d”
E: Hästen gnäggar ”eee”
F: Raketen som far iväg låter ”fff”
G: Pojken dricker och det låter ”g g g”
H: Hunden flåsar ”hhh”
I: Den lilla musen säger ”iii”
J: Jojjon låter ”j j j”
K: Pistolen låter inte ”pang” utan ”kkk”
L: Barnen sjunger ”l l l”
M: ”Mmm” vad det är gott med glass
N: Bilen gasar och låter ”nnn”
O: Fisken har rund mun och säger ”ooo”
P: Mannen som går uppför backen pustar ”p p p”
R: Klockan ringer ”rrr”
S: Ormen säger ”sss”
T: Trumman låter ”t t t”
U: Ugglan hoar ”uuu”
V: Vågen låter ”vvv”
Y: Vargen ylar ”yyy”
Å: Publiken säger ”ååå”
Ä: Nallen tänker och säger ”äää”
Ö: Det är en Ö helt enkelt!
NG: Låter som ng-ljudet i ”gunga”
Tje: Mamman som tystar säger ”schhh” (som i ordet tjur)
Sje: Blåsljudet kommer långt bak i munnen och låter ”schhh” (som i ordet ”sjuk”)

 

 

Praxisbilderna används sedan för att sätta ihop språkljud till stavelser och ord. Små barn som inte har lärt sig bokstäverna men vet hur praxisbilderna låter kan läsa genom att ”läsa” bildernas ljud.

praxis sol.JPG

Att sätta ihop ljud till stavelser och ord på ett lustfyllt sätt ger barnen en fonologisk medvetenhet och förståelse för hur språket är uppbyggt, vilket är grunden för läsinlärning. Att lägga till en gest för varje bild och/eller använda handalfabetet i kombination med praxisbilderna underlättar inlärningen av språkljuden. Att lära sig med kroppen stöttar minnet.

Det första vi gjorde med eleverna i våra läsgrupper, som inte har knäckt läskoden ännu, var att träna på praxisbilderna. Vi har bland annat fiskat praxisbilder, sjungit praxissånger, lekt skattjakt och spelat memory med bilderna. Eleverna har fått en ökad fonologisk och språklig medvetenhet och är nu redo för att kombinera språkljuden till stavelser och ord.

Läs mer om Praxisalfabetet och tips på aktiviteter med praxisbilderna här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Create a website or blog at WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: