Reda ut häfte

Har ni varit med om att en elev kommer in från rasten och är arg eller ledsen men inte kan förklara vad det är som har hänt? Det kan handla om att eleven inte vill prata när hen är arg eller ledsen, att eleven själv har svårt att förstå vad det är som har hänt, att det har skett ett missförstånd eller att hen har svårt att hålla en röd tråd och berätta så att vi förstår.

Reda ut-häftet är ett material framtaget av DART. Med ett system av bildkartor och tydliga, avgränsade frågor kan Reda ut-häftet användas som stöd för att berätta om något som har hänt eller för att reda ut ett missförstånd.
(Jag har anpassat bilderna något så att de passar skolan lite bättre.)

Första sidan i häftet ser ut såhär:

redaut1.JPG

Tanken är att den vuxne som använder materialet tillsammans med barnet ställer frågorna samtidigt som hen pekar på bilderna. Det är viktigt att den vuxne är modell och pekar samtidigt som hen pratar för att barnet ska förstå hur bilderna ska användas. Barnet uppmanas att peka på den bild som passar för situationen.

Följande frågor ställs sedan med bildstöd: När? Vem? Var? Vad hände? Vad? Hur känner du dig? Har jag förstått rätt/fel? och slutligen Vad ska vi göra nu? (den sista frågan har jag lagt till). Barnet får chansen att svara på varje fråga genom att peka på bilder för att steg för steg reda ut vad det är som har hänt. Självklart går det bra att hoppa över en sida om den inte är relevant eller om svaret redan är tydligt för både barnet och den vuxne, och häftet är spiralbundet så att det ska vara lätt att bläddra fram och tillbaka efter behov.

Här kommer ett exempel från häftet. Barnet får frågan Var?:

redaut2.JPG

På nästa sida får barnet se en bildkarta och peka på bilden som stämmer för situationen:

redaut3.JPG

Vi har börjat använda Reda ut-häftet här på Långmosseskolan, i förskoleklasser och ända upp till årskurs 3.

Något som är väldigt viktigt för att eleverna ska uppleva häftet som ett positivt stöd är att de får prata om något trevligt första gången de tittar på bilderna tillsammans med en vuxen. T.ex. kan de få berätta vad de har gjort i helgen eller prata om en utflykt de har varit på med klassen med hjälp av häftet. På så sätt lär de sig använda materialet och förstår syftet med det genom en positiv upplevelse. Elever som blir hjälpta av Reda ut-häftet kan ibland själva hämta det när de upplever att de blir missförstådda, så det är bra om alla vet var det ligger!

Frågan – Vad ska vi göra nu? – har jag lagt till som ett stöd för att gå vidare efter att eleven har fått förklara vad som hände. Frågan kan besvaras med nedanstående bilder:

redaut4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Create a website or blog at WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: