Kommunikativt tillgänglig miljö

Skollagen slår fast att alla elever har rätt att lyckas i skolan. För att skolan ska klara av den uppgiften behöver kunskapen om hur vi anpassar undervisningen till elevers olika förutsättningar stärkas. Vår erfarenhet är att en tillgänglig lärmiljö gör det möjligt för elever som av olika anledningar kämpar med inlärningen att lyckas i lärandet.

Det skriver SPSM:s generaldirektör Greger Bååth i ett debattinlägg i Kristianstadsbladet. Läs hela debattinlägget här: Satsa på tillgänglighet så alla elever lyckas i skolan

Vi logopeder brukar prata om en kommunikativt tillgänglig miljö. Det handlar om att miljön ska vara begriplig för alla och vara inbjudande till kommunikation på olika sätt.
Jättebra information om att anpassa lärmiljön för elever med språkstörning finns här: SPSM.

När jag började jobba som skollogoped på Långmosseskolan påbörjade jag det stora projektet att göra skolan mer kommunikativt tillgänglig, och vid det här laget har mina kollegor förstått att jag tycker om bildstöd! Här kommer några exempel på vad det kan innebära att göra lärmiljön mer kommunikativt tillgänglig:

  • Alla ska ha möjlighet att hitta i sin närmiljö. Därför har stora skyltar satts upp synligt på alla dörrar med både text och bild för att så många som möjligt ska förstå och kunna hitta i skolans lokaler.
  • Det togs ett ledningsbeslut förra året om att schemabilder ska användas i alla klassrum på Långmosseskolan. Att veta vad som ska hända under dagen ger en känsla av trygghet och förutsägbarhet och bilderna avlastar dessutom minnet så att mer energi kan läggas på skolarbetet.

schema.jpg

  • Ytterligare något som bidrar till kommunikativ tillgänglighet är att personalen på skolan har god kompetens i olika sätt att kommunicera. Elever i årskurs 3 diskuterade i våras tillsammans med sina lärare vilka olika språk de använder i sin vardag. Resultatet blev det här fina språkträdet, som tydligt visar att vi kommunicerar på väldigt många olika sätt!

språkträd

  • Att använda bilder i kommunikationen, genom att peka på bilder samtidigt som man pratar, hjälper både förståelsen och uttrycksförmågan för personer med språkliga svårigheter. Nedan är ett exempel på bildstöd som kan användas vid diskussion om känslor.

känslor

  • Ett annat sätt att göra det lättare att förstå och göra sig förstådd är att komplettera talet med tecken. Därför hålls det kurser i tecken som stöd för Långmosseskolans personal varje termin.

Som Greger Bååth nämner i artikeln kan vi som jobbar i skolan undanröja hinder och tillgängliggöra undervisningen för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för eleverna. Genom förändringar i lärmiljön kan vi se till att alla våra elever har möjlighet att ta till sig kunskap och utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Create a website or blog at WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: