Samtalsstöd

Ibland när jag ställer frågan Vad tycker eleven själv om sin skolsituation? till pedagoger får jag svaret att ”det vet jag inte” eller ”det kan eleven inte uttrycka”.

Här kan vi skollogopeder hjälpa till! Alla elever kan uttrycka vad de tycker och tänker, vi behöver bara ställa rätt frågor på rätt sätt! Det är viktigt att ”man fokuserar på att den pedagog som finns närmast barnet och eleven skall genomföra åtgärder i så hög utsträckning som möjligt” (ur Riktlinjer för arbetet med barn- och elevhälsa i Angered
Göteborgs Stad). Som tur är finns det mycket samtalsstöd som vi i EHT kan ta fram och visa hur de används!

Ett exempel är samtalsmattan – en vanlig dörrmatta som vi fäster bilder på med kardborreband: en grön glad figur, en gul neutral figur och en röd missnöjd figur. Medan vi ställer frågor till eleven visar vi en relevant bild och ber eleven placera den på mattan för att uttrycka sin åsikt. samtalsmatta

Skattningsskalor är också ett alternativ för att visa vad man tycker och känner.

skattningsskala              barometer.JPG

Skolkompassen (som även finns anpassad med bildstöd här på skolan) är ett jättebra material med frågor riktade till elever om vad det är som blir svårt i olika situationer i skolan. Liknande material är Såhär vill jag ha det i skolan, utformat av logopeder med samma syfte.

Genom samtal med eleven om vad det är som blir svårt kan vi lära oss mycket om elevens behov och förstå orsakerna till elevens beteende. Det i sin tur hjälper oss att ge eleven det stöd hen behöver för att lyckas.

Seriesamtal och sociala berättelser är också metoder som underlättar kommunikationen, men mer om det en annan gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Create a website or blog at WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: